Soorten brugklassen

Hieronder vind je een lijst met de verschillende soorten brugklassen die wij aanbieden op het CCNV.

De theaterhavo is een bijzondere opleiding voor leerlingen die creatieve talenten hebben en deze talenten willen ontwikkelen. De kunstdisciplines drama, dans, muziek, zang en beeldende vormgeving worden door professionele docenten onderwezen. Er worden ook allerlei kunst- en cultuuractiviteiten georganiseerd, zoals theaterbezoeken en workshops. Naast kunstvakken krijg je gewone havo-vakken.

In de havo brugklas leer je hoe je denken en doen kunt combineren. Je krijgt extra begeleiding van je mentor. Je mentor helpt je om op de juiste manier te leren en te plannen, zodat je goed overzicht krijgt over je werk. Daarnaast zijn er ook steunlessen voor vakken die je moeilijk vindt. Op die manier leer je steeds beter studeren, zodat je goed bent voorbereid om door te stromen naar klas 2 en naar je havodiploma. Elk vak werkt met weektaken.

Als je nog niet zeker weet of havo of atheneum het beste bij je past, kun je naar de havo/atheneumbrugklas. De docenten zullen samen met jou bekijken welke vervolgopleiding je het beste kunt gaan doen in klas 2: havo of atheneum.

In de havo/atheneumbrugklas krijg je goede begeleiding. Allereerst van je mentor. Hij/zij helpt je bij het leren leren en het leren plannen, zodat je een goed overzicht krijgt van je werk. Ook kom je er achter op welke manier je graag leert en wat je goed kunt, zodat aan het eind van het jaar duidelijk is wat het beste bij jou past: havo of atheneum.

Leerlingen die waarschijnlijk kunnen doorstromen naar klas 2 atheneum volgen vanaf januari 70 minuten extra les Versterkt Engels per week zodat zij een goede aansluiting hebben.

In de atheneumbrugklas ga je bij de verschillende vakken de diepte in en je leert kritisch nadenken. Het atheneum is een zesjarige opleiding ter voorbereiding op de universiteit.

Veel studies zijn in het Engels en bereiden je voor op samenwerking met mensen uit allerlei landen. Daarom heeft onze atheneumopleiding een internationaal accent met versterkt Engels en aandacht voor UNESCO-projecten. Vanaf het begin krijg je bij de theorievakken les op vwo-niveau. Daarnaast krijg je versterkt Engels en kun je opgaan voor het Cambridge Certificate, een internationaal erkend diploma voor Engels. Dit is een soortgelijk diploma dat in een TTO-opleiding behaald kan worden.

Leerlingen in 4 vwo kunnen Versneld examen Engels doen. Zij doen het PTA van het vak Engels versneld in leerjaar 4 en 5 waardoor zij het CE Engels kunnen doen in 5 vwo. Het voordeel hiervan is dat zij in de 6e klas meer tijd hebben voor de andere vakken en voor activiteiten ter voorbereiding op hun vervolgstudie, bijvoorbeeld door deel te nemen aan masterclasses van een universiteit.

Sinds de oprichting in 1919 zijn wij al een gymnasium. Daardoor hebben we een mooie traditie en een lange ervaring opgebouwd op het gebied van gymnasiaal onderwijs. De herkenbaarheid van de Klassieke Oudheid in onze huidige samenleving is voor gymnasiasten soms verrassend groot. Dit maakt de opleiding erg boeiend.

Voor brugklasleerlingen die naar verwachting met weinig moeite goede prestaties zullen leveren is het gymnasium een aantrekkelijke keuze. Het gymnasium biedt een brede, algemene opleiding, waarbij kennis van taal en cultuur van de Klassieke Oudheid een prominente plaats inneemt. Dit komt tot uiting in de lessen Latijn en (vanaf klas 2) de lessen Grieks en ook bij andere vakken wordt aandacht besteed aan de klassieken.

Speciaal voor de leerlingen van het gymnasium worden jaarlijks meerdere activiteiten georganiseerd in de vorm van bezoeken aan musea, films, toneelstukken en worden er excursies georganiseerd naar o.a. Trier. Het gymnasium is een zesjarige opleiding ter voorbereiding op de universiteit.

Veel studies zijn in het Engels en bereiden je voor op samenwerking met mensen uit allerlei landen. Daarom heeft onze gymnasiumopleiding ook een internationaal accent met versterkt Engels en aandacht voor UNESCO-projecten. Je kunt opgaan voor het Cambridge Certificate, een internationaal erkend diploma voor Engels. Dit is een soortgelijk diploma dat in een TTO-opleiding behaald kan worden.