Bizz-school

De Bizz-school is een nieuw keuzetraject voor ondernemende leerlingen die graag de theorie die ze leren bij de vakken economie en management en organisatie in de praktijk de brengen. De Bizz-school is gestart start in het schooljaar 2017-2018.

Het traject loopt van 4 havo tot en met het eerste halfjaar van 5 havo. Eén middag per week stappen leerlingen uit de klassikale situatie en gaan ze in een groepje aan de slag. Van het schrijven van een marketingplan tot het openen van een bankrekening; alle stappen van het ondernemerschap komen voorbij. Daarnaast gaan de leerlingen regelmatig op bezoek bij (lokale) bedrijven en komen er gastsprekers uit het bedrijfsleven langs op school. Ook is er een landelijke competitie met andere middelbare scholen die dit traject aanbieden. De overkoepelende organisatie die dit organiseert, Jong Ondernemen, is ook betrokken bij de lesstof van de Bizz-school.

Enthousiaste leerlingen voor de Bizz-school zijn al gevonden. Tom Oosterwijk, momenteel een 3 havo leerling, is er één van. ,,Ik was al van plan om het profiel Economie & Maatschappij te kiezen, maar door de Bizz-school te gaan volgen, ga ik er echt achter komen of dit iets voor mij is. Dat vind ik belangrijk, doordat je een kijkje krijgt in het bedrijfsleven weet je ook beter welke vervolgopleiding bij je past. En daarnaast vind ik het heel gaaf om zelf iets te verzinnen en daar geld mee te kunnen verdienen.”

Dat de Bizz-school leerlingen helpt bij de voorbereiding op het HBO, beaamt docent Lucinda Fieten. ,,De werkwijze die we gebruiken zie je ook vaak terug op een HBO-opleiding: het werken aan een project in een groep met andere studenten. Ieder heeft een eigen rol en samen schrijf je een onderzoeksplan, in dit geval een businessplan. De leerlingen die kiezen voor de Bizz-school zullen dan ook groeien als het gaat om bijvoorbeeld verantwoordelijkheid en samenwerken met anderen. We hopen dan ook, mede door deze aanpak, uitval op het HBO te bestrijden. Maar voor de leerlingen is het natuurlijk heel erg leuk om zelf iets te mogen opbouwen, zelf keuzes te mogen maken en te zien hoe succesvol je daarmee kan worden.’’

Wil je meer weten over de Bizz-school op het CCNV? Lees dan de informatiefolder.

CCNV_Bizzschool_2