‘Wat mag burgerschap kosten?’ Dat was de centrale vraag dinsdag 9 oktober tijdens het scholierendebat in het Huis van de Stad in Harderwijk. Dertig leerlingen van RSG Slingerbos, Christelijk College Nassau-Veluwe en Christelijk College Groevenbeek gingen met elkaar in debat aan de hand van verschillende stellingen. Enkele daarvan:

‘Een verdachte mag niet op social media veroordeeld worden voordat hij of zij door de rechter schuldig is bevonden’

‘De gemeente moet stoppen met het geven van subsidies aan stichtingen en verenigingen’

‘Sociale dienstplicht invoeren is zonde van de tijd’

De scholieren werden door een jury (bestaande uit vijf bekende personen uit Harderwijk en Ermelo) beoordeeld op hun debatkwaliteiten. Het CCNV won daarbij de tweede plek.

Docent economie en mede-organisator mevrouw Fieten: ,,We hebben een erg boeiende en leuke avond gehad. We zijn gastvrij ontvangen door de gemeente Harderwijk. De leerlingen hebben de hele middag gehad om de stelling voor te bereiden, ze hebben hier heel hard aan gewerkt. Desondanks de zenuwen is er ontzettend goed gedebatteerd tegen de andere twee scholen. De sfeer was er goed. We zijn trots op alle leerlingen!”

Het scholierendebat werd georganiseerd door docenten economie van de drie betrokken scholen, in het kader van de maand van het Burgerschap en de nieuwe miljoenennota, gepresenteerd tijdens Prinsjesdag vorige maand.