Een bijzondere geschiedenisles woensdag 25 april, een week voor 4 en 5 mei. Geschiedenisdocent dhr. Jongenotter heeft namens het CCNV het monument ‘Hongerlopers’ geadopteerd, klas 3A1 bracht een bezoek aan het monument, stond stil bij wat er zich hier heeft afgespeeld (zo dicht bij hun eigen school) en legde een rouwboeket neer.

De ‘les’ begon met een presentatie van twee leerlingen uit de klas, Mare Agterberg en Befrin Khalil. Voorafgaand hadden zij onderzocht wat er was gebeurd op deze plek en waarom het monument hier stond. ‘Hongerlopers’ verwijst naar een grote groepen mensen die tijdens de Hongerwinter naar het oosten en noorden van Nederland trokken, op zoek naar eten. Directeur Egbert Holtrust van de Harderwijkse soepfabriek Fino gaf opdracht om soep uit te delen, op sommige dagen aan meer dan duizend mensen. Dat betekende dat er op een dag meer dan 1500 liter soep werd geproduceerd en weggegeven: een grote onderneming. Het monument is in 2010 geplaatst voor de voormalige directeurswoning van de Fino soepfabriek.