Leerling Gerko de Vente uit 6 vwo heeft samen met klasgenoot Danny Luu een AR Sandbox gebouwd. Dit is een speciale zandbak, waar een beamer en een zogenaamde Kinect 3D camera boven hangen. Deze beamer projecteert een landkaart met hoogte- en laagteverschil (rood betekent hoog, blauw betekent laag). ,,Hoe de landkaart eruit komt te zien, kan je helemaal zelf bepalen, door het zand met je handen omhoog of omlaag te duwen. De Kinect 3D camera meet de afstand van de camera naar het zand, waardoor hoger zand rood wordt, en lager zand blauw. Normaal zie je in een atlas alleen ‘platte’ papieren kaarten, nu kan je ze zelf creëren!”

De AR Sandbox is een relatief nieuw verschijnsel, in Nederland zijn er zover bekend drie gebouwd. Om die reden kwam een medewerker van Defensie (afdeling dienst geografie in ’t Harde) op 31 augustus langs bij Gerko en technisch onderwijsassistent Johannes Mateboer. Hij wilde het achterliggende verhaal horen en natuurlijk zien hoe de AR Sandbox werkt. De dienst geografie binnen Defensie creëert, samen met andere NAVO-landen, kaarten voor onder andere missies. Ook op missies zijn kaarten en andere praktische instrumenten nodig. Wellicht kan een AR Sandbox in de toekomst ook een rol gaan spelen.

Het initiatief voor het maken van de AR Sandbox kwam van technisch onderwijsassistent Johannes Mateboer. ,,Gerko en Danny zijn actieve leerlingen met een interesse voor bèta. Toen ik dit project op internet zag langskomen, heb ik ze aangeschoten en mijn idee verteld. Ze zijn, met af en toe hulp van buitenaf, aan de slag gegaan.” Gerko: ,,Het ging met vallen en opstaan. Omdat we met hard- en software werken, gingen er soms wat dingen mis. Maar nu het hele systeem werkt, is het gaaf om ermee aan de slag te gaan. De AR Sandbox is al gepresenteerd aan de aardrijkskunde docenten, die ook erg enthousiast waren. Wie weet wat we er in de toekomst nog mee kunnen gaan doen.”